Villa  Musica
Jeja Roosin tie 4

Jeja Roosin tie oli alkuperäiseltä nimeltään Rajakatu, ruotsiksi Rågatan, ja se näkyy ensimmäistä kertaa vuoden 1909 kartassa. Villa Musican tontti oli aluksi yhtä Appelgrenintien kulmassa sijaitsevan valkoisen tornihuvilan kanssa, joka rakennettiin 1885. Vuonna 1896 siihen muutti Hangon ruotsinkielisen yhteiskoulun rehtori, nimeltään Jeja Roos. Kun rehtori vuonna 1952 kuoli, katu nimettiin hänen kunniakseen Jeja Roosin tieksi.

Jeja Roosin tie 4:n nykyisellä parkkipaikalla oli aikanaan myös talo, noin 1897 rakennettu, joka todennäköisesti vaurioitui sodassa. Se purettiin ja tontti jaettiin. Tontin vuokrasi papereiden mukaan Fru Anna Sundström, myöhemmin Hagman. Talon kaksikerroksinen osa rakennettiin 1948.

Vuonna 1960 talon ostivat Fabian ja Inga Dahlström. Kapellimestari Dahlström perusti sinne 1964 Hangon musiikkikoulun ja opetti nokkahuilun soittoa. Kun Dahlström siirtyi Turkuun Sibelius-museon intendentiksi, puoliso Inga, biologian opettaja, jäi vielä Hankoon opettamaan ja asumaan 1966 rakennettuun matalampaan laajennusosaan. Korkeampi osa vuokrattiin ruotsalaisen seurakunnan kanttorille Victor Lindholmille ja tämän Ebba-vaimolle. Kun Inga jäi eläkkeelle, Dahlsrömit päättivät myydä talon ja muuttaa pysyvästi Turkuun.

Sana talon myynnistä oli kiirinyt Hangon musiikkipiireissä ja saavuttanut myös asuntoa etsivät Immoset. Marraskuussa 1986 Leena ja Timo soittivat Dahlströmien ovikelloa tiedustellakseen, pitikö huhu paikkansa. Kaksi päivää myöhemmin allekirjoitettiin kauppakirja. Dahlströmejä lämmitti erityisesti se, että musiikki säilyisi talossa. Ja toden totta se säilyi. Talossa kasvoi kolme musikaalista tyttöä (viulisti, huilisti ja laulaja), yksi heistä jopa valmistui musiikkitieteiden maisteriksi Fabian Dahlströmin laitoksesta Åbo Akademissä. Leenan valkoisen flyygelin sointi täytti talon, ja joka vuosi järjestettiin joulujamit, jossa vieraina oli suomalaisia huippumuusikoita ja vieraita parhaimmillaan peräti 45. Meilläkin oli ilo olla mukana muutamassa hulvattomassa illanvietossa. Emme arvanneet, että olisimme seuraavat omistajat. 

Kapellimestari Chyden käsissä Villa Musicassa lauloi lähinnä sirkkeli ja lyömäsoittimina toimivat vasarat ja taltat. Talo jaettiin jälleen paritaloksi. Katto uusittiin kokonaan ja jyrkkään osaan rakennettiin käkikelloikkunat valoa tuomaan. Ulkoasu yhtenäistettiin valkealla rappauksella. Kaikenlaista jännittävää kaivettiin esiin. Syntyi reilut, todella persoonalliset asunnot kahdelle lapsiperheelle.

Villa Musica sai ansaitsemansa nimen 2014.

Tutustu myös myytäviin asuntoihimme Hangossa!