Lundmarkin  talo
Oikokatu 2, Hanko

Lundmarkin talo tai Lundmarkska huset, kuten hankolaiset sitä kutsuvat, on yhtä vanha kuin Hangon kaupunki. Seinässä komeilee vuosiluku 1874, jolloin isoksi kaupungiksi kaavaillun Hangon asemakaavaluonnos esiteltiin. Tiesitkö, että Esplanaadi tehtiin leveäksi raitiovaunuja varten?

1.1.1900 kiinteistön osti Lundmarkin perhe ja muutti siihen uuden vuosisadan kunniaksi yli sadaksi vuodeksi. Yksityisasunnon lisäksi talon kulmassa oli lähes aina myös liiketilaa - sijaitsihan se jo silloin ydinkeskustassa.

1890-luvulla talon kulmassa toimi Karl Falleniuksen herraskainen parturiliike kristallikruunuineen, sitten mm. kauppa, jossa myytiin irtokauluksia ja muuta tuiki tarpeellista. Näitä irtokauluksia löytyi vintiltä remontin yhteydessä laatikoittain. Myöhemmin talossa oli kaupungin ylilääkäri Lundmarkin yksityisvastaanotto.

Sota jätti tähänkin taloon jälkensä. Kun venäläiset poistuivat Hangosta 1941, he räjäyttivät Vartiovuorella seisseen kivisen vesitornin. Sen lohkareita lensi ympäriinsä, ja yksi tuli läpi Lundmarkin talon itäpäädystä. Kun remontoimme taloa, kivenlohkareen jättämä aukko löytyi laudoilla paikattuna seinän sisältä.

Sisäpihalla on yhä vanha tiilinen piharakennus. Se toimi aikanaan tietysti huussina ja liiterinä, mutta siellä asusti myös kanoja. Sikoja sai pitää ainoastaan radan pohjoispuolella - siitä vanhat termit "finsidan" ja "svinsidan".

Rakensimme kanalaan taloyhtiön puusaunan ja sen yläpuolelle pienen piilopirtin. Päätaloon tehtiin neljä kaunista asuntoa, ja ulkoasu palautettiin rapatusta puiseksi ja 60-luvun ikkunat ruutuikkunoiksi.

Tutustu myös myytäviin asuntoihimme Hangossa!