Villa  Greta 
Korkeavuorenkatu 14a, Hanko

Jos tämä talo osaisi puhua, se kertoisi tarinoita historiasta, syntymästä, kuolemasta, sodasta ja rakkaudesta. Meille talon myi siinä yli 40 vuotta asunut Liisa Salmensaari. Sydämellinen leskirouva rakasti taloaan ja erityisesti sen puutarhaa.

Villa Gretan alkuperäinen rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta tiedetään, että talo on tuotu Terijoelta Hankoon vuonna 1922 ja pystytetty uudestaan 1926 tai 1928. Ensimmäinen asukas oli merikapteeni A.V. Söderström, joka kuoli pian talon valmistumisen jälkeen. 30-luvulla rakennus toimi synnytyssairaalana. Kätilö asui talossa, ja vauvat syntyivät nykyisten kadun puolen asuntojen saleissa.

Sodan aikana lotta Greta Höglund piti talossa saksalaisille sotilaille Kanttin Gretaa, kun Nycanderinkadulla toiminut kanttiini paloi. Kahvistelun lisäksi alakerran isossa salissa jopa tanssittiin! Daamit olivat varmastikin hankolaisia tyttöjä. Tämän kunniaksi nykyiset asukkaat nimesivät talon Villa Gretaksi. Sodan jälkeen talossa on ollut huolintaliikkeen konttori, räätälin verstas ja yksityiskoteja.

Ostaessamme talon sen kauneus oli ilmeinen, vaikka seinät olivat kulahtaneiden mineriittilevyjen peittämät. (Hangossa on ollut aikanaan ahkera mineriittikauppias.) Remontti oli perusteellinen mutta talon henkeä vaaliva. Mädät pohjois- ja eteläseinät piti purkaa kokonaan. Kunnostimme viisi vanhaa kakluunia ja jätimme hirsiseiniä näkyviin. Kellarin vanhaan pyykkitupaan rakennettiin seitsemän asunnon yhteinen sauna ja pesutupa. Talon vanha pyykkilautakin on tallella, mutta asukkaat taitavat käyttää enimmäkseen pesutornia.

Haapahirrestä rakennettu talo on ollut vaarassa palaa kolmekin kertaa. Yksi näistä sattui sodan aikana. Naapuritontilla, nykyisen Villa Valion paikalla, sijaitsi tällöin saksalaisten muonavarasto. Kun muonasta vastannut saksalaisupseeri jäi kiinni mustan pörssin kaupasta, hän sytytti varaston tuleen, käveli Silversandin metsään ja päätti päivänsä, ehkä häpeästä tai rangaistuksen pelosta. Tuli levisi tähänkin taloon ja poltti sen itäpuolen. Kun purimme yläkerran lattiaa, Chyde luuli että tuli oli irti - puhtaan palaneen puun tuoksu tulvahti yhä vahvana lattiarakenteista. Tästä muistoksi jätimme kahteen alakerran asuntoon muutamia hiiltyneitä hirsiä näkyville.

Remontti valmistui kesäksi 2012. Halusimme tehdä talosta jälleen kukkulan kuningattaren ja maalasimme sen vanhalla roosalla ja ripauksella harmaata. Tontilla on vanha puutarha, jonka sipuliloisto alkaa varhain keväällä ja jatkuu syreeneillä, ruusuilla, kultasateella ja puilla, jotka saavat jatkaa elämäänsä talon uudessakin vaiheessa. Pihakivetys on ilmeeltään vihreä, sillä se tehtiin reikälaatoista, joiden läpi ruoho pääsee kasvamaan.

Tutustu myös myytäviin asuntoihimme Hangossa!