Hangon  Majakka
Korkeavuorenkatu 13, Hanko

Hankolaisten nimeämä Maumau-talo rakennettiin 1954 armeijan patteristoksi. Pihalla vedettiin sulkeisia aina 1990-luvun lopulle. Kun toiminta loppui, talo jäi vuosiksi tyhjilleen. Huoneista ja käytävistä löytyi graffitia ja kaikenlaisia jälkiä armeijan jälkeisestä elämästä, jopa nuotio. Toimipa talo yhtenä kesänä Hangon teatteritreffien pääspektaakkelin näyttämönäkin.

Saimme talolle purkuluvan, mutta koska betonirunko oli vahva ja terve, päätimme säilyttää sen. Jykevät betonipalkit jätettiin näkyviin. Kellari puhdistettiin peruskallioon asti. Syntyi 23 persoonallista loft-henkistä asuntoa ainutlaatuisin meri- ja kaupunkinäkymin.

Itäsatama on vanhaa teollisuusaluetta Tehtaanniemineen, graniittilouhoksineen ja varastomakasiineineen, joiden välissä on kulkenut jopa rautatie. Tehdashenkinen Hangon Majakka sopii hyvin kukkulaa vartioimaan.

Eteläpihan asvaltti korvattiin nurmikolla, syreeneillä ja marjapensailla. Pystytimme pienen majakankin pihaa valaisemaan. Pohjakerroksessa ovat taloyhtiön saunat Korsu ja Kummeli, varastot sekä koti liki sadalle fillarille. Tämäkin talo lämpiää maalämmöllä, ja aurinkopaneelit katolla tuottavat sähköä taloyhtiön käyttöön.

Katso tästä Yle Västnylandin juttu talon muodonmuutoksesta!