Villa  Valio
Korkeavuorenkatu 12, Hanko

Villa Valion kaikki kymmenen asuntoa on nyt myyty.

Alunperin tontilla sijaitsi kaunis hirsitalo, jonka Tarvasjoelta Hankoon muuttanut hevosmies ja ajuri Kustaa Mattila rakensi 1905 suurelle perheelleen. Kymmenestä lapsesta vain kuusi selvisi aikuisiksi. Mattiloiden lisäksi talossa asui pari muutakin perhettä vuokralla. Punatiilisessä piharakennuksessa oli talli ja käymälä. Näkyvä ja aikaansaava Mattila valittiin Hangon kaupunginvaltuustoonkin. Liikemiehenä hän kuitenkin pian myi talon ja osti huvilan Pitkäkadulta.

Jatkosodan aikana kukkulalla nähtiin suurta draamaa. Talo toimi silloin saksalaisten komendatuuri. Muonituksesta vastannut saksalaissotilas jäi kiinni myytyään salaa ruokaa hankolaisille. Juhannuksen kynnyksellä 21.6.1943 hän tuikkasi talon tuleen ja päätti päivänsä läheisessä metsässä. Tuli levisi naapuriin, nykyiseen Villa Gretaan, ja vastapäisen Fredin talon ikkunat paukkuivat kuumuudesta rikki.

Punatiilinen piharakennus selvisi tulipalosta ja se muutettiin myöhemmin omakotitaloksi. Sen olisimme mielellämme säilyttäneet, mutta talo oli läpeensä homeessa. Kun raivasimme tonttia, nurmen alta löytyi vanhan päärakennuksen perustukset - eihän tuli tietenkään maan alle yltänyt.

Puutarha talon takana on kaikille yhteinen ja upeampi kuin kadulta katsellessa ymmärtääkään. Sieltä löytyy vanhoja lehmuksia, siperianhernepensaita, omenapuu, kalliota, pensaita, jopa vanhanajan romanttinen syreenimaja!

Muut myytävät asunnot

 

Hangon Majakka 71 m2

Lue lisää
 

Belinda 92,5 m2

Lue lisää